Bericht uit Italië van Pieter Danser van der Ham

21 januari 2021 - U leest dit bericht in 3 minuten

Ciao amici d’affari!

Hoe kan de start van een nieuw avontuur slechter beginnen dan met de crisis door de Covid-19.

In maart 2020 begonnen en gelijk in de lockdown tot mei. De verbouwing viel op zich niks tegen en we hebben het budget goed kunnen bewaken. We hebben iets meer uitgegeven, maar dit komt door andere materiaalkeuze, vanwege het historische karakter van het huis. Doordat we er iedere dag zelf ook waren, konden we de bouw samen met de architect goed begeleiden.

De verbouwing is voor 99% klaar. De aannemer moet nog een paar kleine dingetjes afmaken, maar dat zijn bijzaken. Doordat we twee maanden later zijn begonnen en de verbouwing iets uitliep, hebben we het gehele toeristen seizoen gemist hier in Italië. We hebben vorig jaar maar drie stellen gehad die bij ons een kamer voor 1 nacht hebben geboekt. Erg frustrerend maar het ligt niet in je bereik om dit te veranderen. Ook de Italianen zelf mochten niet reizen tussen de regio’s en gemeenten en je moest een goede reden hebben om het dorp uit te mogen. 

De lockdown periodes zijn ons best zwaar gevallen. Een appartement van 40m2 is dan best klein. In de eerste twee maanden lockdown veel Italiaans geleerd en de website gemaakt en in de tweede lockdown zaten we gelukkig al op onze nieuwe locatie. De barren en restaurants waren hier voor langere tijd weer gesloten. Het Italiaanse leven buiten hebben we dus nog niet echt mee kunnen maken. We zijn nu volop bezig om contacten te leggen hier in de omgeving met andere bedrijven om zo onze business en die van anderen te versterken.

We hebben al een bedrijf gevonden die dagtrips verzorgen rond het meer, een gids voor wandelingen in de omgeving, een gids voor een city-trip in Como en een sportwinkel. Daarnaast zijn er al goede contacten met de lokale horeca. Zo zie je maar dat de ervaringen vanuit BCDW goed van pas komen. Zo af en toe hebben we nog contact met leden van BCDW. Ook nu blijkt maar weer dat je netwerk belangrijk is om vooruit te kunnen blijven gaan en ik heb me inmiddels hier aangemeld bij een businessclub.

Wietske en ik wensen iedereen een fantastisch 2021 en blijf gezond. Het is afgelopen jaar wel gebleken dat dit toch het belangrijkste is wat er is. We hopen dit jaar natuurlijk veel gasten te mogen ontvangen en wie weet zelfs leden van BCDW. Breng zeker ook een bezoek aan de website van onze B&B nabij het Como meer.

Cordiali saluti!