DELA neemt crematorium Domstede in gebruik

15 februari 2016 - U leest dit bericht in 3 minuten

Sinds maandag 8 februari vinden de eerste crematies plaats in het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum Domstede aan de Proostwetering 8 in Utrecht. Met dit crematorium waarborgt DELA de hoge kwaliteit van haar dienstverlening aan de ruim 140.000 DELA-leden in de regio Utrecht. Naast leden van de coöperatie zijn ook families die kiezen voor een andere uitvaartverzorger welkom. De verwachting is dat er drie á vier crematies per dag plaatsvinden.

Dela Domstede BCDW Foto In Bericht

 

Crematorium en uitvaartcentrum Domstede ligt op De Wetering, direct naast afrit 7 van de A2. ‘Het is een eigentijds en bijzonder gebouw met organische vormen. De grote glaswanden zorgen voor veel lichtinval en een direct contact met de parkachtige omgeving’, zegt locatiemanager Daniël Dijkgat. ‘Binnen helpt het kleurrijke en huiselijke interieur nabestaanden bij het creëren en vasthouden van mooie herinneringen tijdens een verdrietig moment.’

Het crematorium heeft een sfeervolle ronde aula met 165 zitplaatsen en ruimte voor nog eens 250 staanplaatsen. Een zwarte vleugel is aanwezig, evenals moderne audiovisuele middelen. Nabestaanden kunnen hiermee het afscheid geheel naar eigens wens invullen. Indien gewenst kunnen van de uitvaart ook opnames met drie camera’s gemaakt worden om achteraf thuis te bekijken of door te sturen aan mensen die niet persoonlijk bij de uitvaart aanwezig konden zijn.

Afscheid in huiskamer

Daniël Dijkgat: ‘Nabestaanden die liever in een intieme, huiselijke sfeer afscheid willen nemen, kunnen kiezen voor een dienst in de huiskamer. Ook hier hebben we beschikking over een muziekinstallatie en een groot beeldscherm voor het tonen van foto’s en filmpjes. De huiskamer kan op verschillende manieren worden ingericht in samenspraak met de nabestaanden.’

Samenzijn na afloop dienst

Crematorium Domstede heeft twee koffiekamers en een lounge. Deze ruimtes kunnen apart worden gebruikt maar ook samengevoegd worden tot één grote ruimte voor groepen tot wel 300 gasten. Iedere ruimte heeft een grote glaswand met daarachter een eigen terras in de buitenlucht. Naast de traditionele condoleances is er veel meer mogelijk; van een goed glas wijn met tapas tot een uitgebreid buffet uit eigen keuken.

Uitvaartcentrum

Domstede beschikt daarnaast over een uitvaartcentrum. Hier zijn familiekamers voor bezoek op afspraak, maar er zijn ook 24-uurs kamers waar de overledene op elk moment van de dag kan worden bezocht. In de verzorgingsruimte kunnen de nabestaanden desgewenst meehelpen bij de verzorging van de overledene.

Een plek om naar terug te keren

Rondom het crematorium liggen strooivelden en is er plek om een urn te plaatsen in urnenzuilen en urnengraven. In de het voorjaar van 2016 wordt er ook nog een urnenmuur gerealiseerd. Op zaterdag 19 maart organiseert crematorium en uitvaartcentrum Domstede een open dag.