ECUB Webinar over Waterstof op 23 juni

15 juni 2020 - U leest dit bericht in 5 minuten

Het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven, beter bekend onder de afkorting ECUB, is één van de initiatieven die jaarlijkse een bijdrage ontvangt vanuit Ondernemersfonds Utrecht. Bent u benieuwd naar de activiteiten van ECUB in het afgelopen jaar? Bekijk dan hier het jaarverslag.

Op dinsdagmiddag 23 juni organiseert ECUB een webinar getiteld ‘Waterstof voor iedereen’. Niemand minder dan Ad van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, zal u meenemen in alle mogelijkheden en uitdagingen rondom het gebruik van waterstof. Als ondernemer actief op bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn bent u van harte uitgenodigd voor dit eerste online webinar van EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven.

Onuitputtelijke bron van warmte en licht

Ad van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, zal u meenemen in alle mogelijkheden en uitdagingen rondom het gebruik van waterstof. In 1874 schreef Jules Verne in zijn boek ‘The Mysterious Island’ het al. “Ja mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt en dat waterstof(…) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!” Hij was een visionair maar krijgt het nu toch bij het rechte eind. Maar waarom nu pas, en welke rol gaat waterstof dan spelen in een duurzaam energiesysteem? Waterstof, net zoals elektriciteit, is namelijk geen energiebron maar een energiedrager, maar waarom hebben we die energiedrager nodig? In de lezing gaat Ad van Wijk in op deze systeemrol van waterstof, hoe waterstof kan worden gemaakt en waar je het voor gebruikt. Vooral zal hij laten zien hoe je waterstof gebruikt om te rijden, te varen en voor het verwarmen van woningen en gebouwen.

Ad van Wijk, professor duurzame energie aan de TU Delft, zal u meenemen in alle mogelijkheden en uitdagingen rondom het gebruik van waterstof. In 1874 schreef Jules Verne in zijn boek ‘The Mysterious Island’ het al. “Ja mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt en dat waterstof(…) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!”

Hij was een visionair maar krijgt het nu toch bij het rechte eind. Maar waarom nu pas, en welke rol gaat waterstof dan spelen in een duurzaam energiesysteem? Waterstof, net zoals elektriciteit, is namelijk geen energiebron maar een energiedrager, maar waarom hebben we die energiedrager nodig? In de lezing gaat Ad van Wijk in op deze systeemrol van waterstof, hoe waterstof kan worden gemaakt en waar je het voor gebruikt. Vooral zal hij laten zien hoe je waterstof gebruikt om te rijden, te varen en voor het verwarmen van woningen en gebouwen.

Waterstofinitiatieven in Utrecht

Verder licht Bert Strijker u in over het samenwerkingsverband H2U dat zich in de regio Utrecht inzet voor de realisatie van waterstofinitiatieven.
U kunt zowel tijdens als na de presentaties vragen stellen via de chat.

Programma

 • 15:00 Digitale inloop, technische instructie en webinar-afspraken
 • 15:10 Welkom door ECUB-directeur en gespreksleider Bert Strijker
 • 15:15 Wat is en doet ECUB, door Dyana Loehr
 • 15:25 Inleiding door H2U-ambassadeur
 • 15:35 Waterstof voor iedereen, presentatie door professor duurzame energie Ad van Wijk
 • 16:15 Korte pauze, pak je eigen drankje erbij
 • 16:20 Behandelen van vragen aan Ad van Wijk (vragen kunnen tijdens en na de presentatie in de chat worden gesteld)
 • 16:35 H2U-programma waterstof in de regio Utrecht, presentatie door Bert Strijker
 • 16:50 Behandelen van vragen aan Bert (vragen kunnen tijdens en na de presentatie in de chat worden gesteld)
 • 17:00 Napraten tijdens een digitale borrel
 • 17:30 (uiterlijk) Afsluiting

Aanmelden

Meld u aan via Eventbrite. Lukt dat niet, maar wilt u het webinar wel graag volgen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@ecub.nl met uw naam, e-mailadres, de naam van uw bedrijf en in de onderwerpregel ‘Deelname waterstofwebinar’. We sturen u een link waarmee u via uw computer of tablet kunt deelnemen.