Het verhaal van Per Vonk en Rob Noordink

10 oktober 2022 - U leest dit bericht in 5 minuten

Per Vonk is een van de twee oprichters van Mesjokke Chocolade. Ze maken speciale chocola van ‘bean to bar’ waarbij ze elke stap in het productieproces helemaal zelf doen. Voor hun ‘specialty’ cacao waarvan ze precies weten waar die vandaan komt, betalen ze een eerlijke prijs. En ze zorgen ervoor dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt, goed zijn. Rob Noordink werkt bij Brunelco, een ingenieursbureau dat specifieke elektronicaoplossingen ontwikkelt voor hardware en software. De klanten zijn afkomstig uit diverse industrieën, de oplossingen worden toegepast in de meest uiteenlopende projecten.

Beide ondernemers hebben onderdak gevonden in Industry District (voorheen Flexizone) Utrecht, een flexibel bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers. Hoe zijn ze daar gekomen?
Per: “Wij zijn met ons bedrijf gestart in 2015, eerst tijdelijk in een gebouw in Nieuwegein. In maart 2019 gingen we op zoek naar een nieuwe, permanente behuizing en kwamen we terecht bij Industry District in Vianen. De vestiging in Utrecht zou toen net gaan starten, dus daar zijn we gaan kijken. Het bestond toen uit een leeg gebouw en dat was voor ons ideaal, want wij konden toen letterlijk onze eigen ruimtes op de plattegrond intekenen. We hadden wat specifieke eisen, zoals krachtstroom, wateraanvoer en luchtafzuiging. We zijn begonnen in zes kleine ruimtes. In augustus van dit jaar zijn we verhuisd naar drie andere ruimtes, maar waarschijnlijk gaan we dat nog uitbreiden. Dat is het fijne aan Industry District, je bedrijfsruimte kan met je bedrijf meegroeien. Bij de filosofie van deze locatie hoort dat het nooit vol zit, zodat die rek er altijd is.”

Per Vonk

Het verhaal van Rob is iets anders, hij kwam iets later bij Industry District.
“Mijn bedrijf is gestart in Haaksbergen, daar kom ik zelf ook vandaan. Toen ik naar mijn vriendin in Utrecht verhuisde, wilde ik niet bij Brunelco weg, dus ben ik hier een tweede vestiging gestart. De schaalbaarheid in dit pand was daar ideaal voor, naast het feit dat je niet meteen jaren aan een huurcontract vastzit. Ik ben in juni 2019 hierin getrokken. Wij zitten op een van de twee verdiepingen met de meer traditionele kantoorruimtes. Op de begane grond zitten de makers, zoals Per.”

Rob Noordink

Hoe bevalt het om hier te zitten met je bedrijf?
Per: “Bijna alles wordt hier voor je geregeld, als er iets met de wifi is, hoef je daar niet zelf achteraan. Dat kan ook een nadeel zijn, want je hebt er minder invloed op. Er is hier een mix van meer traditionele ruimtes en de containerunits die je kunt inrichten als werkplaats of atelier. Dat maakt dat je allerlei verschillende ondernemers bij elkaar in een gebouw hebt. Er is helaas ook veel verloop, omdat hier veel starters komen die weer stoppen. Zeker in deze coronatijd is het daardoor lastig om alle huurders te leren kennen.”

Hoe is het om samen in een pand te zitten, komen jullie elkaar vaak tegen?
Per: “We lopen de deur niet bij elkaar plat, ik zie de andere mensen op de begane grond natuurlijk vaker.” Rob: “Ik denk dat we elkaar elke week wel een keer zien. We komen elkaar bij het koffieapparaat tegen. En ik heb natuurlijk al eens een reep chocola bij Per gehaald.”

Beide ondernemers zijn vrij snel bij de BCDW-Haarrijn aangesloten. Waarom?
Per: “Er was al vrij snel een ontbijtsessie van de businessclub in dit gebouw, daar kon je als huurder in dit pand bij aansluiten. Ik had al in mijn achterhoofd dat ik lid wilde worden, maar na die sessie ben ik meteen naar de bestuursleden toegestapt.” Rob: “Een nadeel van deze locatie is dat je aan de buitenkant van het pand niet zichtbaar bent. De businessclub is een goede manier om toch zichtbaar te zijn op dit bedrijventerrein. Voor mij gold ook dat ik nog weinig contacten had in deze regio, dan is een businessclub een goede manier om je netwerk snel uit te breiden. Je loopt ook niet zo makkelijk binnen in de grote panden op zo’n bedrijvenpark. Er hoeft niet direct iets uit te rollen, maar met je lidmaatschap kun je je naamsbekendheid enorm vergroten.”