Online informatiebijeenkomst zero-emissiezone 7 maart

1 maart 2024 - U leest dit bericht in 3 minuten

Vanaf 1 januari 2025 gaat in Utrecht stapsgewijs een zero-emissiezone (ZE-zone) in. Dit betekent misschien dat u uw vervoer in de binnenstad anders moet gaan regelen: nieuwe vervoersmiddelen aanschaffen of op nieuwe manieren de binnenstad bereiken. We begrijpen dat dit ingrijpend voor u kan zijn en dat het vragen kan oproepen. Daarom organiseren we een online informatiebijeenkomst (webinar) voor ondernemers. 

Wanneer: Donderdag 7 maart, 19.30 – 20.30 uur  
Waar: Online, via Zoom. U ontvangt meer informatie en een link als u zich aanmeldt 
Aanmelden: stuur een mail naar zezone@utrecht.nl 

Waarom een ZE-zone? 
Wij willen dat Utrecht een gezonde en leefbare stad is, die goed bereikbaar blijft. Daarom maken we de luchtkwaliteit in Utrecht steeds beter. Dit is belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners en bezoekers. Eén maatregel om de lucht gezonder te maken is het invoeren van de ZE-zone. In 28 andere gemeenten komt ook een ZE-zone. Lees hier meer over op www.opwegnaarzes.nl. We vinden ondernemerschap ook belangrijk en willen van onze ondernemers niet het onmogelijke vragen. Tegelijkertijd willen we wel dat ze een stap zetten in de verduurzaming van hun voertuigen. 

Voor wie geldt de ZE-zone? 
Bestel- en vrachtauto’s die vanaf 2025 nieuw gekocht zijn, mogen de ZE-zone alleen in als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Dus geen diesel, benzine, LPG of biodiesel, maar wel elektrisch of waterstof. Voor bestel- en vrachtauto’s die eerder zijn gekocht, geldt een (landelijke) overgangsregeling. Vanaf 2028 moeten álle bestelauto’s in de ZE-zone uitstootvrij zijn. En vanaf 2030 ook alle vrachtauto’s.  

Waar gaat de webinar over? 
We vertellen u meer over de invoering van de ZE-zone, het proces, de vrijstellingen en de ontheffingen die er komen. Maar ook hoe u zich kunt voorbereiden op de ZE-zone. U kunt dan ook uw vragen stellen. 

Voor wie is de bijeenkomst? 
De bijeenkomst is interessant voor alle ondernemers met een bestel- of vrachtauto en die daarmee in de zero-emissiezone (de huidige milieuzone) van Utrecht moeten komen. 

Heeft u vragen, of wilt u liever een persoonlijk gesprek? 
Meer informatie vindt u op Utrecht.nl/zezone. Of neem contact op met een van onze logistiek makelaars. Zij helpen u met de voorbereiding op de ZE-zone. Denk hierbij aan subsidies, fiscale regelingen en ontwikkelingen in de markt. Mail naar zezone@utrecht.nl of bel direct met: 

  • Berend van Heezik via 06-49319493 (expert logistiek, vervoerders en bevoorrading)  
  • Ivo Santegoets via 06-29749097 (expert ZZP en MKB)