Ontwikkelingen Duurzaam ondernemen

6 maart 2023 - U leest dit bericht in 2 minuten

Graag willen we je informeren over een aantal ontwikkelingen binnen het programma Verduurzaming bedrijven en maatschappelijke organisaties van de gemeente Utrecht. 

Nieuwe campagne ‘Zo gecheckt bij het energieloket’
Het energieloket van de gemeente Utrecht helpt Utrechtse ondernemers, instellingen, verenigingen en vastgoedeigenaren te verduurzamen. Gemeente Utrecht ondersteunt met kosteloos advies op maat, over hulpmiddelen en financiering. Momenteel loopt de campagne ‘Zo gecheckt bij het energieloket’. Hiermee willen wij zoveel mogelijk ondernemers stimuleren om aan de slag te gaan met verduurzaming. Daarbij sporen we ondernemers aan om hun vraag aan het energieloket te stellen.

Gemeente Utrecht zoekt bedrijven haalbaarheidsonderzoek zonne-energie
Hoe kan je als bedrijf zonne-energie op een groot dak of terrein opwekken en dit voor eigen gebruik slim inzetten? Dat onderzoekt de gemeente Utrecht dit jaar met 4 bedrijven die willen verduurzamen, maar tegen problemen aanlopen door het volle stroomnet. Denk aan een onderzoek naar het koppelen van zonne-energie aan het laden van voertuigen. Of het opslaan van energie in batterijen. De gemeente Utrecht begeleidt en betaalt (tot € 5.000,-) voor 4 Utrechtse bedrijven een (individueel) haalbaarheidsonderzoek. Als het bedrijf daarna besluit verder te gaan, dan helpt de gemeente met de subsidieaanvraag.

Ken je bedrijven voor wie dit interessant is? Of is dit voor jezelf interessant? Kijk dan op deze website. Aanmelden kan tot en met zondag 2 april 2023. De aanmeldingen verwerken we op basis van aanmelddatum. Dus hoe eerder een bedrijf zich aanmeldt, hoe groter de kans dat het bedrijf wordt geselecteerd.

Energiebesparing bij kleinverbruikers
Van half maart 2023 gaan inspecteurs van de gemeente Utrecht ook bedrijven bezoeken die niet onder de energiebesparingsplicht vallen. Dit zijn bedrijven met een energiegebruik onder de 50.000 kWh elektra en/of 25.000 m³ gas op jaarbasis. Tijdens het bezoek worden de ondernemers geïnformeerd over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en wordt gekeken welke Erkende Maatregelen rendabel kunnen zijn.