Subsidie: congestiemanagement en power balancing

17 december 2021 - U leest dit bericht in 3 minuten

Een consortium bestaande uit het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), Berenschot, Friday Energy, REConvert, Stamhuis, Warmtebouw, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht, heeft subsidie ontvangen voor het project ‘Congestiemanagement en Power Balancing’ (CPB). Deze bedrijven werken aan een oplossing voor het netcongestieprobleem op bedrijventerreinen Lage Weide en De Wetering-Haarrijn in Utrecht. Door slimme digitale technieken en opslag worden opwek en gebruik van duurzame energie beter in balans gebracht. Kennis delen is een belangrijk onderdeel van dit pilotproject.

Wat is het netcongestieprobleem?

We gebruiken steeds meer elektriciteit. De netwerkkabels zijn te dun om alle extra elektriciteit te transporteren. Op veel bedrijventerreinen is sprake van netcongestie: weinig tot geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen ondernemers bijvoorbeeld geen zonnepanelen laten leggen.

Wat is de oplossing in het project Congestiemanagement en Power Balancing (CPB)?

Het consortium gaat opwek en verbruik van duurzaam opgewekte elektriciteit beter in balans brengen. Hierbij maken ze gebruik van een innovatieve technieken en bestaande duurzame energie-opwek- en opslagsystemen. Batterijen en waterstof worden slim en efficiënt ingezet om energie die over is op te slaan en weer te gebruiken bij een stijgende vraag. Door op een slimme manier de lokaal opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk lokaal te gebruiken, kan er meer duurzame elektriciteit worden opgewekt. Door dit project is er dus veel minder netverzwaring nodig.

Subsidie

De kosten van het project zijn ongeveer 2,5 miljoen euro. Het consortium heeft een EFRO-REACT-EU-subsidie toegekend gekregen van € 749.621,00 via Kansen voor West en daarnaast € 702.373,99 van de rijkscofinanciering.

Kennis delen

Het consortium besteedt veel aandacht aan communicatie, kennisintegratie en kennisdisseminatie. Het geleerde kan na de pilot op de 2 bedrijventerreinen ook worden toegepast op andere bedrijventerreinen. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht zijn aangesloten voor het opnemen van de kennis in de onderwijsprogramma’s.

Ook meewerken aan het oplossen van het netcongestieprobleem?

Bedrijven die ruimte over hebben op de elektriciteitsaansluiting en willen investeren in een batterij, kunnen meedoen om deze capaciteit te delen met andere bedrijven en zo bijdragen aan het oplossen van het netcongestieprobleem. Voorwaarden:

  • Grootverbruikersaansluiting (> 3 x 80 A)
  • Ruimte over op de aansluiting
  • Gevestigd op Lage Weide of De Wetering-Haarrijn
  • Bereid om te investeren in een batterij
  • Bereid om bepaalde data ter beschikking te stellen aan het project
  • (Plannen voor) opwek van duurzame energie

Aanmelden kan via Bert Strijker: b.strijker@ecub.nl of 06-20735360.

Meer informatie is te vinden op www.ecub.nl/cpb